Category Archives: Bisnes Online

Bisnes Online Tip Pemasaran Tips Perniagaan

Proses Jualan Online – Produk Fizikal

Published by:

Bismillah..

Jika anda seorang pelanggan

  • Adakah anda seorang yang berhati-hati dalam membuat belian secara online?
  • Adakah anda pernah tertipu?
  • Adakah urusan ini begitu banyak masalah buat anda?
  • Apakah yang anda harapkan semasa membuat pembelian secara online?

Jika anda seorang pengusaha bisnes online

  • Adakah anda seorang yang cuba untuk membuat penipuan dalam perniagaan? Atau..
  • Adakah anda seorang yang jujur?
  • Adakah anda sudah memberikan servis yang terbaik buat pelanggan anda?
  • Adakah anda sudah menyediakan dengan lengkap proses jualan kepada pelanggan?
Semua itu memang banyak yang berlaku dalam urusan jual beli secara online. Kadang-kadang bagi pelanggan  yang pertama kali membuat transaksi secara online dan berasa tertipu akan menganggap bisnes online adalah semuanya sama. Memang tidak adil untuk melabelkan semua peniaga internet begitu sedangkan di luar sana sama sahaja keadaannya.

Continue reading

Bisnes Online Tip Pemasaran Tips Perniagaan

Bisnes Internet – Jana Pendapatan Tanpa Autoresponder

Published by:

Bismillah…
Apa khabar sahabat? Sebenarnya sekali lagi saya berasa bertanggungjawab bagi memajukan bisnes kuih ibu saya. Saya memberi idea, buat dan buktikan kepada ibu saya bahawa idea saya ni akan membuahkan hasil. Kini saya cuba membantu ibu dalam pembuatan makanan sejuk beku. Daripada berbagai perisa karipap, kepada samosa dan terkini lem sardin. Apa itu lem sardin? Saya akan bercerita kepada peserta personal coaching saya nanti.
Saya sebenarnya seorang yang seni dan kini memupuk bakat kreativiti saya. Kira-kira kalau saya jual idea-idea saya, boleh kaya agaknya.. hehe..
Sebenarnya hari ini saya mahu memberikan tips berkenaan teknik berkaitan Database bagi perniagaan konvensional atau offline. Tak apalah, saya akan memberi beberapa tips berkenaan database bisnes online dahulu.
Bisnes Online Tip Motivasi Tips Perniagaan

Paparan Web atau Blog Anda

Published by:

Bismillah,

Ketika ini saya sedang menyusun tajuk-tajuk untuk di keluarkan berkenaan pemasaran internet. Sebelum ini saya lebih banyak berkongsi tips dan motivasi berkaitan perniagaan offline konvensional. Sebab itu ada perkara berkaitan pemasaran internet yang telah ramai orang tahu, tapi saya tidak kisah sebab saya tahu masih ramai dari kita yang tidak tahu teknik sebenar perniagaan internet. Mungkin kita pernah tahu tapi tidak faham. Bila banyak membaca dari sumber yang berbeza baru faham maksud sebenar.
Aiman tak kisah, dunia pemasaran sentiasa atau selalu berubah. Jadi apa yang akan saya hasilkan nanti saya mahukan ia di beri dari pendedahan lebih terkini. Ada seorang sahabat IMer yang telah menghasilkan buku yang kini ada di pasaran juga seakan mengeluh kerana buku yang baru dihasilkannya berkenaan pemasaran dan teknologi internet perlu sentiasa dikemaskini.
Haha.. Itu baru mukaddimah, baiklah tanpa membuang masa lagi seperti tajuk di atas, paparan web dan blog adalah amat penting. Walaupun isi sesebuah laman web atau blog itu lebih utama, tetapi jika paparan bagi sebuah web/blog yang menyakitkan mata, tidak cantik, tidak menarik, yang tidak ada keselesaan untuk membaca akan hanya menarik pengunjung tetapi peratusan yang tinggi bukan untuk pengunjung berulang.
Menghasilkan pembeli dari kunjungan pertama adalah sangat rendah. Sebab itu bila sebuah laman web atau blog yang menarik akan menarik pengunjung berulang untuk singgah lagi ke web/blog kita. Selain itu isi sesebuah blog, keselesaan bagi membaca serta yang bermanfaat dan konsisten perlu dititik beratkan. Rangkuman ciri-ciri kesemua itu akan memberi lebih banyak peluang blog dikunjungi pembaca yang setia.
Bisnes Online Tip Pemasaran Tips Perniagaan

Teknik Iklan di Facebook

Published by:

Bismillah…

Sebenarnya jika nak senaraikan teknik beriklan di facebook banyak. Tapi di sini saya cuba memberikan tips yang paling utama terlebih dahulu.
Memandangkan facebook adalah satu laman sosial yang paling tip top masa ini, dengan secara automatisnya pastinya bagi seorang peniaga yang ingin promosikan jualannya akan mengambil kesempatan berniaga di facebook memandangkan jumlah ahlinya sudah mencecah 1.19 billion pengguna aktif bulanan. Cuma masalah yang selalu dihadapi bila peniaga mengiklan tetapi tidak ramai yang membeli produk mereka. Adakah terdapat mana-mana kesilapan?
Bisnes Online Irfan Khairi Tip Motivasi Tips Perniagaan

Rahsia JUTAWAN Internet Irfan Khairi.

Published by:

Buku rahsia jutawan internet

Bismillah,

Siapa yang belum kenal Irfan Khairi angkat tangan..!

Hehehe..

Tak kisahlah kenal ke tidak. Tapi di zaman saya, saya menganggap beliaulah jutawan perniagaan internet melayu yang pertama di Malaysia yang menjadi perbualan dan tersohor waktu tu. Sehingga sekarang, beliau masih mengekalkan momentum jutawan tersebut.

Menjadi jutawan seawal usia 25 tahun. Pada waktu tu saya belum kenal beliau lagi sehinggalah pada tahun 2007 saya terbaca akhbar mengisahkan kejayaan beliau seterusnya menjadi tarikan minat saya yang pada ketika itu hanya menjalankan bisnes mail order konvensional.

Bermula dari Continue reading