Blog Mekanik Bisnes » Blog Archives

Tag Archives: berjaya

Tip Motivasi

Orang Paling Kaya di Dunia Tahun 2016-2017

Published by:

Jika anda lihat kedudukan carta terkini orang paling kaya di dunia tahun 2016-2017 ini mungkin sedikit sebanyak memberikan motivasi buat anda untuk menjadi orang paling berjaya kalau tidak di dunia pun di kalangan keluarga anda seterusnya dapat membantu mana-mana ahli keluarga yang susah.

Sebagai seorang usahawan internet, saya berasa bangga bila melihat nama-nama peniaga a.k.a usahawan internet seperti Mark Zuckerberg (Facebook.com), Jeff Bezos (Amazon.com) dan Jack Ma (Alibaba.com) berada dalam carta antara individu terkaya di dunia. Bill Gates (Microsoft) pula merampas semula kedudukan manusia paling kaya di dunia. Ini menunjukkan dengan perniagaan internet tidak mustahil suatu hari anda juga boleh menjadi orang paling kaya di dunia!

Bismillah..

Berikut adalah carta kedudukan mereka yang paling kaya di dunia tahun 2016-2017 dengan carta kedudukan 1 hingga 10 terkaya dengan nilai USD. Bukan Ringgit Malaysia ye.. 😀 Continue reading

Tips Perniagaan

Cara menulis MATLAMAT dengan betul

Published by:

Bismillah.

Bila tahun baru. Bermula AZAM pun baru. Yang tahun lepas masih tak tertunai. Buat lagi azam baru. Azam kalau nak buat biarlah yang mampu dicapai dengan keadaan kita dengan apa yang kita ada sekarang. Azam mestilah spesifik. Bermakna biarlah spesifik dan realistik untuk dicapai baru lah mampu kita tunaikan azam kita.

Matlamat

Sama jugalah seperti MATLAMAT. Malah matlamat perlu lebih detail susunan untuk ditulis.

Ini tengok macam best je apa yang ditulis. Akhirnya tak tercapai juga. Dah kenapa?

Yang penting matlamat hendaklah Continue reading

Azizan Osman Tip Motivasi Tips Perniagaan

Bagaimana Azizan Osman KAYA dan Buat Duit?

Published by:

Bismillah..Azizan Osman

Usia saya sebaya dengan Azizan Osman. Tapi beliau kaya dulu dari saya. Dia terduduk dan cepat bangkit. Saya Play Safe tak berapa sakit, berada dalam comfort zone akhirnya saya lena tertidur berapa tahun tak bangkit-bangkit. Itu beza kasar saya dengan beliau. Jadi, bagaimana Azizan Osman kaya dan buat duit?

Jom kita selongkar!

Bagi makluman anda… Continue reading