Blog Mekanik Bisnes » Blog Archives

Tag Archives: bisnes

Bisnes Online Irfan Khairi Tip Motivasi Tips Perniagaan

Rahsia JUTAWAN Internet Irfan Khairi.

Published by:

Buku rahsia jutawan internet

Bismillah,

Siapa yang belum kenal Irfan Khairi angkat tangan..!

Hehehe..

Tak kisahlah kenal ke tidak. Tapi di zaman saya, saya menganggap beliaulah jutawan perniagaan internet melayu yang pertama di Malaysia yang menjadi perbualan dan tersohor waktu tu. Sehingga sekarang, beliau masih mengekalkan momentum jutawan tersebut.

Menjadi jutawan seawal usia 25 tahun. Pada waktu tu saya belum kenal beliau lagi sehinggalah pada tahun 2007 saya terbaca akhbar mengisahkan kejayaan beliau seterusnya menjadi tarikan minat saya yang pada ketika itu hanya menjalankan bisnes mail order konvensional.

Bermula dari Continue reading

Tips Perniagaan

Bagaimana mencipta sistem perniagaan sendiri yang memudahkan urusan kerja.

Published by:

Bismillah

sistem perniagaan

Dalam diri seorang usahawan ada 3 pekerja penting dalam diri mereka.

  1. Pembuat
  2. Pengurus
  3. Pengusaha

Jika anda nak buat semua kerja konon nak jimat kos tetapi masa anda sentiasa sibuk dan tak cukup. Anda akan stress. Sepatutnya anda ada masa untuk diri anda dan keluarga.

Sebab itu bila ada urusan kecil-kecil tetapi penting adalah lebih baik jika ada orang lain yang uruskan. Ia lebih berbaloi daripada anda perlu jimatkan kos operasi bisnes. Continue reading

Tips Perniagaan

Teknik Leverage dalam Perniagaan

Published by:

Bismillah..

leverage tuil

Leverage bermaksud Tuil.

Aik..? Tuil pun tak tau ke? Tuil kan bahasa melayu?

Hahaha..

Melayu moden la katakan.. Bahasa dah banyak bercampur dan diperkayakan dengan bahasa asing. Saya pun dah kompius mana satu bahasa ibunda kita yang sebenar dan mana satu pinjaman bahasa asing. Mungkin leverage ejaannya pun akan dimelayukan juga menjadi leverej.. hehe.. Continue reading

Bisnes Online

Menjadi Jutawan Domain?

Published by:

Bismillah

Baru-baru ni ada la pelanggan saya bertanya berkenaan jutawan domain mesej melalui Whatsapp. Berapa modal nak mula?
Puas gak la nak fikir, bila masa plak aku ada cakap pasal jutawan domain ni? Kat blog ke? Kat e-mel ke? Ke…. kat e-book terbaharu aku dan pakej-pakejnya?¬†*Kemaskini. (Ebook tersebut serta pakejnya tidak lagi dijual, tetapi telah dikemaskini dengan tajuk baru tanpa pakej).
Atau dia ni salah orang, atau ada orang guna nama aku..? Betul-betul saya nak ingatkan balik. So, saya balas la mesej dia, saya tanya la semua tu… Saya pun beritahu juga walau saya ada buat servis setting domain, rasanya tak pernah saya bercakap mengenai jadi jutawan dengan domain sahaja.
Rupa-rupanya beliau nak survey pendapat saya berkenaan sebuah laman web yang mengatakan dengan domain seseorang tu boleh jadi jutawan. Kalau saya kata ok, saya rasa beliau dah beli dah e-book tu. Bila dah whatsapp, tak dapat la saya terangkan segalanya berkenaan domain dan saya sempat terangkan berkenaan reseller sahaja.

Continue reading