Blog Mekanik Bisnes » Blog Archives

Tag Archives: konvensional

Tip Motivasi Tips Perniagaan

Mail Order Konvensional – Siapa yang Menyedarkan Saya?

Published by:

Bismillah… Saya ingin ceritakan kisah pengalaman saya membuat perniagaan mail order konvensional. Terima kasih buat anda yang sudi membaca pengalaman saya ini. Begini kisahnya…
 
Dulu zaman internet ni tidak begitu meluas lagi. Kira-kira 10-15 tahun lepas penggunaan internet adalah lebih terarah kepada chatting – bersosial dan mencari kenalan menggunakan mIRC. Banyaklah blok-blok chatting dari group seperti kampung, kedah dan macam-macam lagilah memang banyak sekadar ingat beberapa group. Kalau nak ceritakan memang banyak yang menarik dan menggamit memori.. cewahhh..biarlah ia menjadi kenangan buat diri saya. 
 

Continue reading

Tips Perniagaan

Perbezaan Storytelling VS Copywriting yang Memukau!!!

Published by:

ayat memukau
Salah satu kaedah softselling paling berkesan adalah storytelling. Storytelling sebenarnya dah lama dipraktikkan cuma ramai orang tak perasan je. Banyak jenis dan cara storytelling yang digunapakai bagi mendidik, memberitahu, memperkenalkan, menunjukkan faedah dan manfaat bagi menyampaikan sesuatu maksud tertentu agar sampai ke pengetahuan orang ramai. Ia boleh berlaku melalui audio, video dan teks.
Apakah yang mahu dikongsikan dan memberitahu berkenaan kelebihan produk seorang penjual itulah storytelling yang akan dibuat. Siapakah sasarannya, apakah bentuk storytelling yang akan digunakan, itu semua akan disusun dan matlamatnya mestilah sampai kepada prospek dengan cara yang lebih menarik untuk diketahui.
Saya bagi contoh satu storytelling yang saya buat menggunakan perkataan berbentuk penceritaan atau kisah berkenaan seseorang yang saya letakkan di facebook. Contoh…

Continue reading