Blog Mekanik Bisnes » Blog Archives

Tag Archives: perniagaan

Tip Motivasi Tips Perniagaan

Nak jadi Peniaga luarbisa Mindset perlu betul.

Published by:

berfikirluarkotak

Bismillah,

Ramai yang rasa berniaga itu mudah. Google je, cari dan dah dapat ilmu yang kita cari atau cari grup-grup bisnes, bertanya kat ahli dan dapat ilmu PERCUMA lagi.

Tapi..

Nak tanya pun kena tahu apa yang perlu dan utama dahulu. Dan bukan semua ahli grup atau komuniti yang dapat menjawab secara tepat lagi terperinci jawapan yang sebenar.

Jadi, apa yang perlu kita tahu dulu untuk menjadi peniaga yang hebat? Yang luar dari peniaga yang biasa-biasa sahaja?

Oh ye.. Continue reading

Irfan Khairi Tips Perniagaan

Ilmu PERCUMA bagus, tapi lebih baik cari MENTOR bisnes.

Published by:

Bismilllah..

Pelaburan ilmu sangat penting. Jangan mengharapkan yang percuma sahaja sebab semakin banyak anda cari dan dapatkan tip yang percuma anda akan overload dengan ilmu tetapi tiada tindakan yang betul untuk berjaya. Anda tidak dipandukan dengan keperluan sebenar anda. Tempoh untuk anda berjaya mungkin akan lebih lambat. Mungkin juga akan kurang berjaya.

Masa, tenaga dan oleh kerana nak jimat kos, wang anda keluar juga tanpa anda sedari.

Tidak dinafikan ada individu yang berjaya hanya dengan memperolehi ilmu dari tips yang percuma sahaja. Mereka sangat menghargai ilmu. Ilmu tersebut tepat dengan apa yang dicari selama ini dan mereka bersungguh-sungguh untuk berjaya dengan mengaplikasikannya dan faham dengan apa yang disampaikan. Ia tidak jadi jika anda salah faham atau tersilap memahami ilmu tersebut.

Oh ye, apa maksud overload ilmu tu Continue reading

Tip Pemasaran Tips Perniagaan

Teknik pemasaran dengan platform yang menaikkan jenama

Published by:

Media Jenama

Bismilllah

Jenama sangat penting. Jenama hebat dan kuat membuatkan jualan akan hadir sendiri. Jenama juga adalah salah satu kaedah softselling yang paling halus kerana dari seseorang yang tidak dikenali akan menjadi kawan. Dari kawan menjadi suka berkawan dan dari suka berkawan akan menjadi pelanggan. Jika anda nak menaikkan branding dalam dunia online ni ada banyak platform yang boleh menaikkan jenama.

Tempat yang anda boleh lakukan antaranya…

Facebook profil

Bagi orang baru, Continue reading

Bisnes Online Irfan Khairi Tip Motivasi Tips Perniagaan

Rahsia JUTAWAN Internet Irfan Khairi.

Published by:

Buku rahsia jutawan internet

Bismillah,

Siapa yang belum kenal Irfan Khairi angkat tangan..!

Hehehe..

Tak kisahlah kenal ke tidak. Tapi di zaman saya, saya menganggap beliaulah jutawan perniagaan internet melayu yang pertama di Malaysia yang menjadi perbualan dan tersohor waktu tu. Sehingga sekarang, beliau masih mengekalkan momentum jutawan tersebut.

Menjadi jutawan seawal usia 25 tahun. Pada waktu tu saya belum kenal beliau lagi sehinggalah pada tahun 2007 saya terbaca akhbar mengisahkan kejayaan beliau seterusnya menjadi tarikan minat saya yang pada ketika itu hanya menjalankan bisnes mail order konvensional.

Bermula dari Continue reading

Tip Motivasi Tips Perniagaan

Cara memilih ilmu pemasaran dengan masa yang sesuai untuk berjaya

Published by:

urusan masa

Bismillah..

Masa tu emas. Masa tu berlian. Masa tu sihat. Masa tu gembira. Masa tu.. huhu… Apa juga yang berharga dan bernilai buat anda sangat berkait dengan masa. Saya sebenarnya nak menggambarkan betapa pentingnya masa.

Jika kita ada ilmu bagaimana bagus sekalipun, tetapi masa kita gagal uruskan, akan gagal kita keseluruhan.

Banyak kegagalan saya adalah saya gagal dalam menguruskan masa. Dulu saya ada ilmu bisnes. Orang kata kalau anda ada ilmu perniagaan hebat anda akan berjaya. Saya punyai ilmu bisnes sejak beberapa tahun lalu. Tapi saya gagal menguruskan masa. Saya GAGAL. Continue reading