GIMP Grafik Tutorial

Buang Latar Belakang Imej

Published by:

Bismillah,

Ini adalah arkib dari blog saya terdahulu. Pada waktu saya menulis ni Dato’ Seri Najib baru selesai mengumumkan kabinet dapur barunya. Tak kisahlah, asalkan Malaysia berada dalam keadaan yang aman dan sejahtera.
Sepatutnya saya keluarkan tips ni lebih awal untuk pembaca blog ni. Tapi tak apa. Tips ini bagi sesiapa yang mahukan imej utama yang diperlukan tiada latarbelakang. Kegunaannya adalah imej yang kita dah buang latar belakang ini kita boleh letakkan sebagai suntingan pada gambar lain. Ia tidak boleh diakhiri dengan  fail imej .jpeg atau jpg, ia perlu diakhiri dengan .png
Jom kita mulakan.

Continue reading

Blogger Diskaun Shopping Cart Tutorial

Teknik Masukkan Imej Produk bagi Template Modif

Published by:

Bismillah
Perghh.. Dah lama saya tak menulis dan dah lama juga saya bekukan segala aktiviti menyediakan shopping cart untuk blogger. Dan sekarang saya sudah buka semula. Itu pun buat masa ni saya hanya offer untuk 3 template ni aje.

 

  1. Template Medical Herbal Modif
  2. Template Johny Sip Deh Modif
  3. Template Johny Megstore Modif

 

Kenapa modif semuanya? Sebab dia dah modified dari yang asal. Kini saya punya sasaran untuk menyediakan template responsif dan juga jenis template yang memudahkan, ringan, jadi tidaklah loading lama sangat..
Apa lagi kelebihan template modif ni? Teratur.
Ye, susunannya baik untuk penjual dan juga pelanggan. Buat masa sekarang ketika saya menulis ni, ramai yang tidak bersedia dengan pembelian terus menerusi paypal. Wal hal itu lah yang lebih senang. Cuma ada seller yang mahukan kos penghantaran yang lebih pelbagai dan tepat untuk setiap daerah, jadi kami bagi pilihan iaitu pelanggan isi borang online dan segala data yang lengkap termasuk kos penghantaran akan dikirakan secara automatik melalui invois yang dihantar melalui e-mel pelanggan. Kemudian pelanggan akan buat pilihan untuk bayar di mana.. samada bank pilihan atau paypal.
Blogger Facebook Tutorial

Popups FB Fanpage Like yang Mesra Pembaca

Published by:

Bismillah,

fb like mesra pembaca
Hari ni, atas permintaan sahabat di facebook, saya buatkan tutorial khas di muatkan di sini. Kalau nak jelaskan berkenaan kod HTML, ia lebih jelas untuk di terangkan di sini berbanding di ruangan mesej facebook. Sepatutnya hari ini saya tidak menulis di sini kerana saya sudah pun menyediakan entri di blog lama saya di www.h2jbiz.blogspot.com, tetapi di sana jugalah saya test fb fanpage like popups yang saya sifatkan lebih mesra pembaca berbanding popup yang lain sebab…
  • Tiada paksaan bagi masa menunggu lama..
  • Tiada paksaan untuk ‘Like’ (huhu..)
  • Tiada paksaan untuk tutup popups sebab ia tidaklah mengacau ruang.
  • Punyai butang ‘Close’
  • Bentuk yang simple tetapi menarik
  • Akan mengikut skrol (cara memujuk yang halus untuk ‘Like’)
Anda boleh Copy and Paste kod atau skrip di bawah…
Blogger Tutorial

Sembunyikan Pages Title

Published by:

**Info ini adalah arkib dari blog saya yang dahulu di j-reka.com (j-reka.blogspot.com) kini saya sudah pindahkan ia ke sini.

Bismillah,

Halaman ada tajuk
Pages yang masih ada Title
Bila saya melihat pada sesetengah tajuk di halaman atau setiap pages di blogger, saya terfikir macam tak kena je, macam tak best je, macam tak cantik je, macam janggal je, macam… Oh hohoho..!
Baru saya terfikir, kenapa tajuk atau title tu nampak macam tak kemas untuk di lihat. Terutama untuk promosi atau membuat sales letter pada sesetengah halaman. Aisehmen, jadi memang patut saya buang atau hilangkan sahaja tajuk-tajuk yang tertentu di halaman blogspot saya.
Blogger Tutorial

Bagaimana Nak Sembunyi Halaman Tertentu

Published by:

Bismillah…

**Info ini adalah arkib dari blog saya yang dahulu di j-reka.com (j-reka.blogspot.com) kini saya sudah pindahkan ia ke sini.
Di blogger.com, ada cara untuk kita sembunyikan pages atau halaman tertentu yang kita mahukan. Mungkin kita nak buat halaman yang ekslusif bagi ahli sesebuah persatuan atau kelab ataupun mungkin nak bagi link tertentu bagi tujuan yang tertentu.
Bagaimana caranya?
Dimaklumkan sekali lagi. Saya setkan akaun blog saya dalam ‘English’ dan dalam new interface. Jadi tutorial ini adalah mengikut langkah yang ada di dalamnya. Jangan bimbang, kerana ia tidaklah jauh berbeza. Yang penting kita nak kena ingat tujuannya adalah sama.

Bagi anda yang belum buat pages tu, lihat langkah-langkah di bawah. Manakala yang sudah buat pages dan log in, boleh terus ke Tutorial 2… Continue reading