Category Archives: Info

Info

Smartphone jadi Modem Komputer untuk CMS Web

Published by:

Bismillah

Bila anda guna Web berasaskan CMS – Content Management System seperti Blog contohnya Blogger.Com, Web Beli Belah seperti Ebay adalah sukar jika sebagai pemilik membuat urusan kerja pada Smartphone yang OS – Operating System nya berasaskan seperti OS Android.

Bukan masalah Android sebenarnya. Sebenarnya bila kita buat kerja pada skrin yg kecil, kita perlukan kesesuaian yg menepati kemudahan di skrin yang kecil. Sebab itu terciptanya Apps untuk menyesuaikannya pada ruangan yang terhad.

Sebagai pemilik sebuah syarikat jualan yang besar mereka akan jadikan web mereka sebuah aplikasi yang memudahkan pengguna smartphone yang dapat di pasang (install) ke smartphone. Begitu juga jika hanya sebagai pengguna.

Sebab itu pemilik akan memikirkan cara terbaik bagi memastikan website mereka dapat di akses pengguna smartphone memandangkan pengguna internet melalui smartphone semakin besar penggunaannya. Nak taknak kena buat juga aplikasi web khas pengguna smartphone.

Tetapi terdapat juga masalah lain jika sebuah laman web itu ada modifikasi pihak ke-3 yang tidak support format yang disediakan penyedia seperti blogger.com, walaupun sudah install aplikasi blogger. Masalah biasa adalah seperti memasukkan gambar, Teks setting yang terhad juga setting-setting yang lain yang terhad. Continue reading

Blogger Info

Naked Domain dan Custom Domain

Published by:

Bismillah,
Baru-baru ni ada beberapa pelanggan saya bercakap berkenaan naked domain dan ‘replika’ web/blog. Kadang-kadang apabila ditanya secara terus atau direct call oleh pelanggan saya, saya akan blur sekejap apabila perkara tersebut jarang dipersoalkan atau jarang saya mengambil servis berkenaannya. Sebab banyak istilah berkaitan web/blog atau internet ni. Terutama bagi saya, memang banyak nak kena ingat. Jadi, kepada yang bertanya secara terus, maafkanlah saya jika saya tak ingat dan berikan saya masa untuk ingat kembali istilah-istilah yang ditanyakan ye..
Contoh lagi sebelum ini ada yang bertanya CMS web tu apa? Saya tahu CMS Web tapi nak re-call maksud CMS tu… Kekadang masa tu plak dia boleh lupa. Selalu ingat je. Ok. Kalau saya tak terangkan dengan detail, maklumla nak terangkan satu persatu secara detail memang mengambil masa yang panjang dan tenaga yang banyak di bulan Ramadan ni, jadi saya terangkan secara ringkas aje la ye…
Naked Domain dan Custom Domain
Naked domain atau domain telanjang (hehe..) adalah domain yang boleh diperolehi secara percuma tertakluk kepada syarat dan tempoh masa yang ditetapkan. Naked domain boleh diperolehi. Biasanya ia akan di buat menggunakan platfom blogger blog – blogspot. Contoh : http://www.bloganda.blogspot.com kepada http://bloganda.com

Continue reading