Blogger Tutorial

Labels Jadikan Menu Navigasi

Published by:

Ini semua adalah trik bagi penggunaan blogger blog atau blogspot. Jika kita menggunakan hosting sendiri (berbayar), kita tidak perlu melalui trik ini. Oleh kerana blogspot adalah percuma dan bagi individu yang mahukan yang percuma jangan banyak songeh. Kita ikut je la cara blogspot.
Ada di antara kita yang mempunyai kategori atau labels yang sedikit. Ada juga yang banyak kategori untuk setiap post. Ada satu trik jika kita mahukan labels menjadi menu navigasi yang biasanya kita letakkan di atas post.
Blogger Tutorial

Bagaimana Label dijadikan Menu Utama (Horizontal Menu)

Published by:

Seperti telah dibicarakan pada post yang lepas, (saya sebenarnya dah terbuat post yang maksudnya sama dengan post yang lepas cuma tajuk berbeza.. huhuhu..) jika kita ada banyak label dan memerlukan beberapa ‘Labels’ itu menjadi tajuk utama atau dibahagian menu bar di atas, kita boleh gunakan trik ini.
Klik New post –> buat post baru seperti biasa –> Klik ‘Labels‘ di sebelah. Jika ada labels yang baru hanya isikan di dalam kotak labels tu. Jika kita nak jadikan labels tu menu utama pastikan labels yang kita buat tu sama ejaan dengan menu yang akan kita letakkan nanti. Contoh kita nak perlihatkan tajuk dengan ejaan ‘Perfume’, maka labels kita itu kita tulis ‘Perfume’.
Blogger Facebook

Opt-In Autoresponder dari Malaysia – Popups

Published by:

Bismillah,

emelmatik opt-in tepi
Jika kita nak lebih berjaya dalam bisnes online ni atau dalam erti kata lain dalam pemasaran perniagaan internet ini kita perlu ada satu alat yang dipanggil autoresponder. Autoresponder ni pula ada dua. Samada yang berbayar atau pun yang percuma. Yang percuma saya memang cadangkan kepada newbie atau orang yang baru nak belajar dalam pemasaran bisnes online. Tetapi kita tak dapat pakai berterusan untuk yang percuma ini kerana kebiasaannya ia sangat limited dan ada juga yang penuh dengan iklan-iklan kepada subscriber kita.
Saya gunakan sebuah autoresponder dari Malaysia. Saya tak risau jika menghadapi masalah teknikal atau bahasa kerana saya boleh menghubungi terus pemilik autoresponder ini dengan mudah. Itu adalah sebab kedua sebenarnya.. hehe..

Continue reading

Autoresponder Blogger Tutorial

Autoresponder Opt-In – Butang Subscribe + Popups

Published by:

Bismillah

Autoresponder malaysia percuma

 

Sama seperti post saya yang lepas. Anda boleh klik DI SINI untuk melihat/membaca post tersebut dan melihat demo. Terkini opt-in tersebut telah digantikan semula dengan FB Like. Tapi kaedahnya masih sama serta pergerakannya juga sama. Masa artikel tu dibuat opt-in tersebut saya letakkan disebelah kanan tepi sekali kerana mahu jadikan ia mesra pengguna internet untuk mudah baca post. Tapi kali ini ditengah tidak ditepi dan butang subscribe yang telah dicantikkan.

Continue reading