Tips dan Tutorial Blog » Blog Archives

Tag Archives: Domain

Blogger Info

Naked Domain dan Custom Domain

Published by:

Bismillah,
Baru-baru ni ada beberapa pelanggan saya bercakap berkenaan naked domain dan ‘replika’ web/blog. Kadang-kadang apabila ditanya secara terus atau direct call oleh pelanggan saya, saya akan blur sekejap apabila perkara tersebut jarang dipersoalkan atau jarang saya mengambil servis berkenaannya. Sebab banyak istilah berkaitan web/blog atau internet ni. Terutama bagi saya, memang banyak nak kena ingat. Jadi, kepada yang bertanya secara terus, maafkanlah saya jika saya tak ingat dan berikan saya masa untuk ingat kembali istilah-istilah yang ditanyakan ye..
Contoh lagi sebelum ini ada yang bertanya CMS web tu apa? Saya tahu CMS Web tapi nak re-call maksud CMS tu… Kekadang masa tu plak dia boleh lupa. Selalu ingat je. Ok. Kalau saya tak terangkan dengan detail, maklumla nak terangkan satu persatu secara detail memang mengambil masa yang panjang dan tenaga yang banyak di bulan Ramadan ni, jadi saya terangkan secara ringkas aje la ye…
Naked Domain dan Custom Domain
Naked domain atau domain telanjang (hehe..) adalah domain yang boleh diperolehi secara percuma tertakluk kepada syarat dan tempoh masa yang ditetapkan. Naked domain boleh diperolehi. Biasanya ia akan di buat menggunakan platfom blogger blog – blogspot. Contoh : http://www.bloganda.blogspot.com kepada http://bloganda.com

Continue reading